Global HopProjects

Minimally abundant

ketelhuis studio modijefsky design indiaartndesign

Studio Modijefsky expertly renovates a timeworn boiler house into a home and artist studio, keeping with the space’s former industrial character.

Spread over 42.5 acres, Hembrug terrain, in Netherland’s Zaandam District boasts an industrial heritage that today fosters a range of cultural initiatives. Herein, ‘Ketelhuis’, with its expansive volume and two sculptural staircases, sits on 353 sq. m. With the office and workshop on the lower floor entirely self-sufficient, the design unequivocally spotlights the uninterrupted and welcoming atmosphere of the gallery and home above.

ketekhuis studio modijefsky design indiaartndesignketekhuis studio modijefsky design indiaartndesignketekhuis studio modijefsky design indiaartndesignketekhuis studio modijefsky design indiaartndesign

ketekhuis studio modijefsky design indiaartndesign

The entryway gradually transitions into the private spaces through the kitchen, gallery and living room – all organized within a square plan. Minimalistic white shutters help regulate light and control the original openness of the industrial building, crafting a liveable space throughout the day in all areas of the house. The minimally designed gallery supports a multitude of events. The white industrial beams and herringbone-patterned wooden floor complement harmoniously while glass portholes in the ceiling – spaces once occupied by chimneys, now sport skylight openings. The open kitchen follows a similar, simplistic aesthetic, but with a central island dressed in brass and an oak table accompanied by vintage chairs. From the kitchen, accessed through a large opening is the living room, oozing comfort.

ketekhuis studio modijefsky design indiaartndesignketekhuis studio modijefsky design indiaartndesignketekhuis studio modijefsky design indiaartndesignketekhuis studio modijefsky design indiaartndesignketekhuis studio modijefsky design indiaartndesignketekhuis studio modijefsky design indiaartndesign

Camouflaged within the walls, the private spaces and wet areas stay away from the public eye. The double-height master bedroom reflects the extravagant personalities of the owners. The space basks in natural light – the original windows on the north wall now overhauled into lightboxes. A balcony-like mezzanine overlooks the room, hosting a freestanding bathtub under a ceiling window. Different plant species visually connect the two levels.

ketekhuis studio modijefsky design indiaartndesignketekhuis studio modijefsky design indiaartndesign

The design achieves an unconventional balance between the old and the new, subtly exhibiting traces of the past – the erstwhile structural grid, reliefs, and windows, adding character while celebrating the yesteryears. Defined by three unmistakable finishes – oakwood, brass and white paint, the interiors serve as a stimulating, free-spirited canvas, where strategic, nuanced, functional art takes centre-stage.

Fact File:
Project: Ketelhuis
Program: Residential, gallery space, artist studio
Assignment: Interior design and space planning
Design Firm: Studio Modijefsky
In collaboration with: Studio Molen
Design Team: Esther Stam, Moene van Werven, Zahra Rajaei, Karen Man Lai Cheng
Size: 353 sq. m.
Location: Zaandam, The Netherlands
Photography credits: Maarten Willemstein

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like



INDITERRAIN