IAnD ExclusiveInditerrainSignature

Cohabiting the right-brained and left-brained temperaments

Office of EnvisageDesignStudio indiaartndesign

Every design thinktank needs a space that fosters exploration and performance. Envisage’s workspace is one that allows imagination to flow and functionality to peak.

Flanked by the Aravallis and the city skyline, this Gurugram office depicts a contemporary design language. The architects craft an eclectic space with design sensibilities that borrow from the dichotomous paradigms of conscious professionalism and subconscious creativity. Their design studio thus finds the midway between the artist and the business.Office of EnvisageDesignStudio indiaartndesignOffice of EnvisageDesignStudio indiaartndesign

The 1000 sq. ft. office structures two spatial zones – the informally planned design space for creatives and the formal, business-oriented area for meetings. The workspace features an open layout – flexible, organic, and colourful, taking cues from the designers’ non-linear, to-and-fro work process. Hammocks under workstations max the comfort levels while the studio doubles as a hub of conversation and laughter. The ensuing freedom fosters productivity and creativity.Office of EnvisageDesignStudio indiaartndesignOffice of EnvisageDesignStudio indiaartndesignOffice of EnvisageDesignStudio indiaartndesign

The designers believe that architectural expressions are a blend of art and science within spatial volumes, and must reflect the user’s needs, values, and personality.

Office of EnvisageDesignStudio indiaartndesignOffice of EnvisageDesignStudio indiaartndesign

In contrast, the all-white formal zone infuses a sense of privacy by further structuring the area into a small discussion room and a larger conference. A tapering partition alternates and breaks, distinguishing the two zones, yet not separating them. The result is a visually larger, seamless space that even caters to floating staff.

The interiors uniquely resonate with the context, bringing close two extremities – the industrial image and the outdoor greens. The reserved, modern, and inorganic meet the lively, natural, and organic. Exposed services celebrate the structure while abundant natural light and a planter wall cultivate a refreshing vibe. Natural wooden textures complement white porcelain exteriors while lighting fixtures add to the chic charm. Additionally, a minimalistic illustration of Gurugram’s layout maps the conference ceiling in adulation of the city.Office of EnvisageDesignStudio indiaartndesignlayout Office of EnvisageDesignStudio indiaartndesign

Ask the designers what challenged their design, and pat comes the laying out of the curved partition, its kerfing pattern and execution, influencing the bending and alignment.

The designers believe that architectural expressions are a blend of art and science within spatial volumes, and must reflect the user’s needs, values, and personality. Striking a balance between right-brained and the left-brained functionalities of the practice, the designers champion functionality and visual impact.

Fact File:
Typology: Office Design
Project: Office of Envisage Architecture Studio
Principal Interior Designers: Meena Murthy Kakkar and Vishal Kakkar
Area: 1000 sq. ft.
Location: Gurugram
Photography credits: Suryan and Dang

 

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like



PRODUCT HUB